Adres świetlicy

Szkoła Podstawowa
im. Marii Konopnickiej
w Szamocinie
ul. 19 Stycznia 29
64-820 Szamocin

www.spszamocin.pl

Konkursy, wydarzenia

Oto, co zaplanowaliśmy w roku szkolnym 2019/2020:

Udział w akcji "Sprzątanie Świata" pod hasłem "Nie śmiecimy - sprzątamy - zmieniamy".

"Pamiętamy o zmarłych" - wyjście na cmentarz.

    "Jeżykowe warsztaty" - warsztaty z okazji Dnia Jeża.

Warsztaty mikołajkowe połączone z imprezą czytelniczą. 

Zabawy sztuką - tworzenie bożonarodzeniowych ozdób świątecznych- warsztaty świetlicowe.

Świąteczne zwyczaje wielkanocne- Polska Wielkanoc.

 

Poza tym warsztaty oraz konkursy, które wynikną w trakcie całego roku szkolnego

Krótkie relacje przeczytasz,
klikając na nazwę wydarzenia lub konkursu.

Zapraszamy!

Świetlica czynna

6.30 – 15.30

Podczas przerw między lekcjami nauczyciele świetlicy pełnią dyżury
w stołówce lub na korytarzach.

Nastolatki pieką


czyli warsztaty dla mało wtajemniczonych

- ciąg dalszy kulinarnych zmagań
11 kwietnia 2013 r.

Tym razem pracowałyśmy z ciastem drożdżowym,
które wcele nie jest takie skomplikowane.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego i chociaż pierwotna wersja  zawiera opis na drożdżówki to tak naprawdę można z tym ciastem zrobić wszystko.
Od wypieków w kształcie serca po słodkie motylki z masą makową, orzechową
lub zwykłą marmoladą różaną. 

 

I przepis dla chętnych:

Słodkie motylki

Ciasto drożdżowe:

75 g margaryny lub masła
250 ml (szklanka) mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
70 g (5 łyżek) cukru
szczypta soli
50 dag (ok. 3 szklanek) mąki pszennej

Nadzienie : masa makowa, marmolada różana

Lukier: cukier puder, woda ( filiżankę cukru pudru mieszam
z ok. 2 łyżkami wody do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji) 

Masło roztopić. Wlać mleko i lekko podgrzać (nie może być gorące!). Wkruszyć drożdże (jeśli używamy suchych, dodać je do mąki), wymieszać i odstawić na około 15 min. w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn podwoi objętość, wlać go do mąki zmieszanej z cukrem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Rozwałkować ciasto na placek o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować je masą makową, orzechową lub różaną i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki
szerokości ok. 3-3,5 cm.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze w dość sporych odległościach od siebie. Trzonkiem noża naciąć środek każdego kawałka i rozłożyć na boki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 st około 10-15 min. 

Z tego ciasta wychodzą też wyśmienite drożdżówki z makiem.

To uczta dla każdego łasucha.